Volgens Chris van der Heijden schetst de Canon van Nederland een te rooskleurig beeld van onze geschiedenis. Met zijn Zwarte canon biedt hij een tegenwicht.
In De zwarte canon. Over de schaduwzijde van de geschiedenis moppert historicus Chris van der Heijden op de Nederlandse Canon, de lijst van vijftig belangrijke zaken die iedereen zou moeten kennen. Zijn voornaamste verwijt: negatieve gebeurtenissen worden geromantiseerd of niet besproken. Zo gaat het hoofdstuk over kinderarbeid niet over kinderarbeid, maar over het verzet daartegen.
Van der Heijden biedt een tegenwicht met zijn Zwarte canon – althans, dat claimt hij. Driekwart van het boek gaat echter over de vraag waarom men geneigd is om alleen positieve kanten van hun geschiedenis te benadrukken en hoe dat gebeurt.
Veel interessanter zijn de voorbeelden van ‘vergeten’ Nederlandse misstanden die hij opnoemt. Van de ‘boef’ Jan Pieterszoon Coen tot de twijfelachtige naoorlogse kampen in ons land. Spijtig dat Van der Heijden voor tien van zulke hoofdstukjes slechts ruim dertig pagina’s over heeft, want ze vormen met afstand het interessantste deel van het boek.
** | 176 pagina’s | € 12,50