Via internet kunnen mensen tegen betaling namen voorstellen voor exoplaneten. Namen die vervolgens zullen worden genegeerd.
Begin maart schreven we over Uwingu, een site waar je namen voor planeten buiten ons zonnestelsel kunt voorstellen of op andermans inzendingen kunt stemmen. Kosten: respectievelijk 4,99 en 0,99 dollar.
Mocht je echter de hoop koesteren dat jouw naam daadwerkelijk aan een planeet wordt gegeven, dan moeten we je teleurstellen. De International Astronomical Union (IAU), die gaat over de naamgeving van hemellichamen, meldt namelijk dat via deze weg gesuggereerde namen “geen invloed zullen hebben op het officiële naamgevingsproces”.
Misleidend certificaat
De IAU noemt Uwingu niet met naam, maar het is duidelijk dat de organisatie hierop doelt. “Recentelijk heeft een organisatie het publiek uitgenodigd om naamvoorstellen voor exoplaneten te kopen, en het recht om te stemmen op dergelijke namen.”
Voor een nominatie krijg je dan een certificaat, vervolgt de IAU, maar dat vindt de organisatie misleidend. “Dit soort namen zullen niet leiden tot een officieel erkende exoplanetennaam, ongeacht de prijs die ervoor is betaald of het aantal stemmen dat ermee is behaald.”
Helder en systematisch
En waarom wil de IAU het publiek dan niet laten meedenken bij het benoemen van die honderden bekende exoplaneten? Uit het persbericht: “Exoplaneetnamen zoals 16 Cygni Bb of HD 41004 Ab lijken misschien saai in vergelijking met de namen van planeten in ons eigen zonnestelsel, maar gezien het grote aantal objecten in ons heelal – sterrenstelsels, sterren, planeten, om er maar een paar te noemen – is een heldere en systematische manier om ze een naam te geven van groot belang.” En tja, dan kun je weinig met namen als Kakakakakaxo en LoveAA.
In ons oorspronkelijke bericht zagen wij de bui al hangen. “Het is maar de vraag of de International Astronomical Union, die gaat over de namen van hemellichamen, ooit daadwerkelijk gaat putten uit deze database”, schreven we destijds. Niet dus, inderdaad.
Update: Alan Stern van Uwingu reageert verbolgen op de mededeling van de IAU en stelt dat zijn organisatie nooit heeft geclaimd dat de namen officieel zouden worden en dat het niet aan de IAU is om te bepalen hoe het publiek hemellichamen wil noemen. Ook brengt hij in herinnering dat de IAU zelf al sinds 1995 bezig is om een officieel benamingssysteem te verzinnen voor exoplaneten en daar nog steeds niet in is geslaagd. “Vervolgens doet iemand anders iets onschadelijks, leuks en enthousiasmerends, en dan gaan ze over tot laster.”
Beeld: ESO