De inwoners van plattelandsdorpen op Sumatra lijken vrouwen met grote voeten het aantrekkelijkst te vinden – terwijl een voorkeur voor kleine voeten wereldwijd de norm zou zijn.
Mannen houden van vrouwen met kleine voeten, zo is het idee – en dat zou gelden voor alle volkeren en culturen. De reden: kleine voeten wijzen op een jonge vrouw die nog weinig kinderen heeft gehad, oftewel een geschikte partner – en dus zit de voorkeur daarvoor bij mannen evolutionair ingebakken. Maar de inwoners van plattelandsdorpen uit het noorden van het Indonesische eiland Sumatra hebben lak aan dat idee. Zij vinden juist grote vrouwenvoeten mooi.
Dat stelt antropoloog Geoff Kushnick (Universiteit van Washington) in een artikel in Human Nature, nadat hij 159 leden van het Karo-volk plaatjes liet beoordelen van vrouwen met verschillende voetgroottes. De dames met een bovengemiddelde schoenmaat kwamen daarbij als het aantrekkelijkst uit de bus, terwijl de vrouwen met poezelige, kleine voetjes het lelijkst werden gevonden.
Productiever in het rijstveld
Dat is opmerkelijk, want uit grote, internationale studies blijkt een universele voorkeur voor kleine vrouwenvoeten. Maar toen Kushnick zo’n studie nog eens goed bekeek, bleek dat er andere volkeren zijn die óók grote voeten het meest sexy vinden: in Cambodja, Papua-Nieuw-Guinea en Tanzania.
En wat bepaalt dan of een volk voor grote of kleine vrouwenvoeten gaat? Dat lijkt samen te hangen met hoe een volk leeft: in grotendeels verstedelijkte samenlevingen worden kleine voeten het meest gewaardeerd, terwijl de liefhebbers van grote voeten op één uitzondering na (Cambodja) op het platteland te vinden zijn. Kushnick voegt daaraan toe dat hij zelf Karo Batak-mannen heeft horen zeggen dat vrouwen met grote voeten productiever zijn op de rijstvelden. Oftewel: de liefde gaat op Sumatra door de maag.
Westers ideaal?
Verder geldt dat de volkeren die een voorkeur hebben voor grote voeten alle vier nauwelijks toegang hebben tot westerse media, terwijl de kleine-voeten-fans wel blootstaan aan onze films, artikelen enzovoort. Kortom: misschien hebben we het hier niet zozeer over een universeel, evolutionair bepaald verschijnsel, maar over een (onder meer) westers ideaal dat zich over de wereld heeft verspreid.
Dat onze ideeën over wat mooi is aan mensen niet overal hetzelfde zijn, stond trouwens pas geleden op een andere manier al ter discussie. Toen bleek dat in sommige gebieden mannen met een smalle kin aantrekkelijk vinden, terwijl een brede kin wereldwijd de voorkeur zou hebben.
Bronnen: Human Nature, University of Washington via Phys.org
Beeld: Geoff Kushnick, University of Washington