In de VS is ophef ontstaan over een boek waarin een voormalig legersergeant beweert dat hij 2746 dode vijanden op zijn naam heeft.
De man heet Dillard Johnson en hij zou die bedenkelijke prestatie hebben neergezet in Irak. Dat beweert hij tenminste in het boek Carnivore, dat Johnson schreef met oud-politieagent en wapenexpert James Tarr.
Johnson is in de ogen van veel Amerikanen een held. Voor een deel omdat hij kanker ‘overwon’, maar voornamelijk vanwege zijn militaire carrière. Zo kreeg hij in zijn loopbaan 37 medailles waaronder een Purple Heart (verwond in Amerikaanse dienst) en een Silver Star (uitgereikt aan militairen die met gevaar voor eigen leven in oorlogstijd extreme heldendaden plegen).
Maar 2746 doden is wel heul erg veel. Bovendien zijn er twijfels over het telwerk van de Amerikaan.
Johnson beweert dat hij 121 doden op zijn naam heeft gezet toen hij sniper was. Dat getal kan kloppen en het zet Johnson op de tweede plek van meest succesvolle sluipschutters in de geschiedenis van de VS. (Op nummer 1 staat Navy Seal-sniper Chris Kyle met 160 confirmed kills. Kyle zelf werd overigens begin dit jaar doodgeschoten door een doorgedraaide ex-collega van hem op een schietbaan in Texas.)
De oud-soldaat zegt verder honderden Irakezen te hebben doodgeschoten tijdens een vrij beroemde aanval in 2003. Johnson zat toen op een M2 Bradley; geen tank, maar een redelijk goed bewapend pantservoertuig dat de bijnaam Carnivore heeft. (Vandaar de naam van het boek.) Toen de Bradley een trainingscomplex binnenreed bij de Iraakse plaats As Samawah, werd het pantservoertuig aangevallen door halfgetrainde, fanatieke en schijnbaar niet al te slimme leden van de Fedayeen, een soort paramilitaire eenheid onder directe leiding van de Iraakse leider Saddam Hoessein.
Gewapend met onder meer AK-47’s renden honderden strijders op het pantservoertuig af en werden neergemaaid. Volgens Johnson waren het er zo veel dat hij een luik van het voertuig opende en met zijn M4 carbine en zelfs met zijn pistool de aanvallers afknalde. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, lagen er volgens een officieel rapport tussen de 488 en 493 lichamen rond het voertuig. Opvallend genoeg eist Johnson die allemaal voor zichzelf op.
In werkelijkheid zijn ook heel wat aanvallers het slachtoffer geworden van het 120 mm-kanon en vooral van de 25 mm-machinegeweren aan boord. Daarnaast werden de Fedayeen bestookt door een Amerikaanse mortiereenheid – en door een Iraakse mortiereenheid, die door paniek en miscommunicatie op de eigen troepen vuurde.
En waar komen die andere pak-em-beet tweeduizend doden vandaan? Nou, na het vuurgevecht kreeg de Amerikaanse held de opdracht om in de enorme chaos die was achtergebleven (letterlijk) Iraakse hoofden en wapens te tellen. Vervolgens werd de opmerkelijke conclusie getrokken dat alle wapens bij dode tegenstanders hoorden. En zo werd het dodental opgekrikt, terwijl veel waarschijnlijker is dat nogal wat Irakezen het op een lopen hebben gezet en daarbij hun vuurwapens van zich af hebben gegooid.
Kortom: er valt nogal wat af te dingen op de titel ‘dodelijkste militair van Amerika’.
Bronnen: USACAC, Breaking Defense, New York Post, CNN
Beeld: USACAC/US Army