We kennen allemaal de blindengeleidehond. Maar er komen ook steeds meer honden voor mensen met autisme, een motorische beperking of zelfs een posttraumatische stressstoornis. En al die taken eisen een gespecialiseerde opleiding. Van viervoeter én baas.
Marcel was militair. Hij diende als VN-blauwhelm in Libanon. Na thuiskomst trok hij zich terug in zijn woning, getekend door wat hij daar had gezien en meegemaakt. Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) maakte hem angstig en depressief. In gedachten herbeleefde hij zijn ervaringen, keer na keer. De nachten waren zo moeilijk dat hij en zijn vrouw besloten in afzonderlijke kamers te gaan slapen.
Dat alles veranderde een paar maanden geleden, want toen kreeg Marcel een buddyhond. Het dier biedt hem troost en structuur, en wekt hem uit nachtmerries. Sinds kort slaapt Marcel enkele nachten per week weer naast zijn echtgenote.
Iedereen kent natuurlijk de blindengeleidehond, maar honden kunnen de mens ook op andere manieren een helpende poot toesteken. De instructeurs van KNGF Geleidehonden trainen bijvoorbeeld honden voor kinderen met autisme, voor mensen met een functiebeperking en ‒ inderdaad ‒ voor (ex)geüniformeerden met PTSS. Dat laatste is nog slechts een pril pilotproject, maar de voorlopige resultaten zijn erg bemoedigend.
Reden genoeg voor KIJK om de in 1935 opgerichte geleidehondenschool te bezoeken, en daarbij alles te leren over de voordelen van rassenkruising, de drie basishandelingen van assistentiehonden, de verschillen in hondenkarakters, en de wonderbaarlijke effecten van smeerkaas uit een tube.
Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 10/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 23 augustus tot en met 19 september.
Meer informatie vind je op de site van KNGF Geleidehonden.
Tekst: Rik Peters
Beeld: KNGF