Vogels stijgen eerder op als er een auto komt aanrijden op wegen met een hogere snelheidslimiet. Zelfs als een auto beduidend langzamer rijdt dan de toegestane snelheid.
Ze begrijpen geen verkeersborden met snelheidsaanduidingen, maar toch houden vogels maximumsnelheden in de gaten. Dat ontdekten de Canadese wetenschappers Pierre Legagneux en Simon Ducatez op de wegen in Frankrijk. Zij lieten een auto onder, op en voorbij de maximale toegestane snelheid rijden op verschillende wegen en noteerden de afstand van de auto tot de vogels op of vlak naast het wegdek, op het moment dat ze opvlogen.
Op een weg waarop 110 kilometer per uur mag worden gereden, bleken de vogels al weg te vliegen op een afstand van 75 meter tot de aanstormende auto. Op een weg met een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur kozen de vogels pas op een afstand van 15 meter het hazenpad.
Auto’s als roofdieren
Het bijzondere aan de bevinding was dat de snelheid van de auto niet van belang was. Of de auto nu veel sneller of veel langzamer ging dan de maximaal toegestane snelheid, de vogels stegen bij dezelfde afstand tot de auto op. De onderzoekers denken dat vogels de auto’s als roofdieren zien. En roofdieren zijn nu eenmaal op de ene plek gevaarlijker dan de andere.
Een andere bijzondere ontdekking van Legagneux en Ducatez was dat vogels in lente op kortere afstand van de auto wegvlogen dan in de herfst, wanneer ze een stuk voorzichtiger zijn. Hier zijn volgens het onderzoekersduo twee mogelijk verklaringen voor. De eerste is dat de vogels in de lente druk bezig zijn met het voeden van hun kroost en dus minder aan de snelheid van auto’s denken. Het tweede is dat er in dit jaargetijde veel jonge vogels zijn die de snelheidslimiet op de weg nog niet voldoende kennen.
Bronnen: Biology Letters, New Scientist
Beeld: Eran Sandler