In Permanent tegenwoordige tijd vertelt neuroloog Suzanne Corkin over het leven en de wetenschappelijke erfenis van de beroemde patiënt H.M.
Jarenlang stond hij alleen bekend als H.M.: Henry Molaison, de patiënt die na een mislukte hersenoperatie geen nieuwe herinneringen meer kon aanmaken. Gevolg: alles wat er met hem gebeurde, vergat hij na zo’n 20 seconden weer. Een gruwelijk idee natuurlijk, maar ook een buitenkans voor de wetenschap: dankzij Molaison leerden we ontzettend veel over het menselijk geheugen.
Over deze bijzondere man en zijn wetenschappelijke erfenis heeft neuroloog Suzanne Corkin, die decennialang met hem werkte, nu het boek Permanent tegenwoordige tijd geschreven. Een boek dat helaas niet helemaal uit de verf komt. Ja, de stukken over de goeiige Molaison zelf zijn fascinerend; soms zelfs ontroerend. Maar als Corkin hem even links laat liggen om over de werking van de hersenen te praten, wordt het boek voor ‘neuroleken’ ineens stukken taaier.
Mocht je echter prima overweg kunnen met kreten als de gyrus parahippocampalis (of bereid zijn om daaroverheen te lezen), dan is Permanent tegenwoordige tijd een prima boek.
*** | 400 pagina’s | € 19,95