De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA maakt plannen om energiecentrales in de ruimte te hangen.
Sinds de tsunami in 2011 en de daaropvolgende problemen met de kerncentrales is Japan op zoek naar alternatieve manieren om energie op te wekken. Een mogelijkheid is een Space Solar Power System (SSPS).
Het SSPS zou bestaan uit een systeem van spiegels die in een geostationaire baan om de aarde worden gehangen. Ze vangen zonlicht en bundelen dat in een soort ruimtecentrale tot een microgolven of een laserstraal waarmee de energie naar de aarde kan worden gezonden. Daar kan hij dan weer worden omgezet in elektriciteit of worden gebruikt voor de productie van waterstof.
Het concept is niet nieuw. Eind jaren zestig opperde de Amerikaan Peter Glaser hetzelfde idee al, maar dat werd toen na onderzoek van onder meer de NASA ‘vanwege te duur’ afgeschoten. Daarna waren er onder meer vergelijkbare Russische bedenksels. En in 2008 hebben de Japanners zelf ook al plannen in die richting gemaakt, maar die zijn schijnbaar in de koelkast beland en er pas na de recente energieproblemen weer uit gehaald.
Bij JAXA zijn ze zich ervan bewust dat er nog een paar hobbeltjes genomen moeten worden voordat de ruimtecentrale werkelijkheid kan worden. Het versturen van energie over een afstand van 36.000 kilometer en die op een relatief klein doel op aarde mikken, is nog wel ‘een dingetje’. Bovendien moeten er ook nog even heel efficiënte en toch superlichte spiegels worden geproduceerd. Maar leuk plan verder…
Beeld: JAXA