Deze tijd van het jaar vliegen de jaarlijstjes je natuurlijk om de oren. KIJK zocht de leukste met een wetenschappelijk thema bij elkaar.
De website LiveScience komt met een onderhoudend lijstje van het gekste wetenschapsnieuws van afgelopen jaar. Onder andere lezen we over een vrouw die orgasmes in haar voeten kan voelen. Verder is het lijstje met de vreemdste dierenverhalen de moeite waard, met een vis die watervallen van 100 meter hoog beklimt en kikkervisjes die ogen op hun staarten kregen.
Onze collega’s van Wired stelden een galerij samen met de mooiste NASA-beelden van 2013. Onder andere tref je daarin de bovenstaande foto aan van een aspluim die wordt uitgestoten door de Pavlov-vulkaan in Alaska. Ook leuk: dit overzichtje van de interessantste landkaarten van afgelopen jaar, met onder andere een kaart die de paden van elke orkaan en cycloop sinds 1842 weergeeft.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA brengt zijn eigen hoogtepunten onder de aandacht in het onderstaande filmpje. Onder andere passeren de resultaten van ruimtetelescoop Planck, Europa’s grootste en meest geavanceerde telecommunicatiesatelliet Alphasat en de lancering van Gaia de revue. Over die laatste satelliet lees je meer in dit integraal online geplaatste KIJK-artikel. Bekijk vooral ook het KIJK Live!-praatje van sterrenkundige Anthony Brown over de missie.
Scientific American stelde een leuk lijstje samen van de meest voor de hand liggende onderzoeksresultaten uit 2013. Zoals: als je goed slaapt, zie je er beter uit. Of: mannen die vaak vreemd gaan, hebben een grotere behoefte aan seks. Of: paraplu’s helpen niet alleen tegen de regen, maar beschermen je ook tegen de zon.
KIJK zelf stelde deze drie lijstjes samen met wat volgens onze medewerkers de beste non-fictieboeken waren van afgelopen jaar. Daarnaast zochten we uit welke van onze nieuwsberichten de meeste bezoekers trokken. De conclusie: vooral veel schrijven over de voor- en nadelen van het wel of niet eten van vlees – zelfs als het gaat om onderzoek waar je eigenlijk weinig conclusies uit kunt trekken…
Bronnen: LiveScience (1), LiveScience (2), Wired (1), Wired (2), ESA, Scientific American