Van vrouwen boven de vijftien heeft een op de veertien te maken gehad met seksueel geweld, waarbij de dader niet de partner was.
Dat is de conclusie van een grote internationale studie, vandaag gepubliceerd in het medische wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
De studie waar het om gaat, is een zogenoemde review. Dat wil zeggen dat de verantwoordelijke onderzoekers niet zelf gegevens verzamelden, maar zoveel mogelijk betrouwbare studies over hetzelfde onderwerp op een hoop veegden. In dit geval werden er ruim zevenduizend onderzoeken uit alle hoeken van de wereld bekeken, waarvan er uiteindelijk 77 goed genoeg waren om gegevens uit mee te nemen.
Enorme verschillen
Hieruit blijkt zoals gezegd dat een op de veertien vrouwen, oftewel 7,2 procent, het slachtoffer werd van seksueel geweld. Daarbij zijn er wel enorme verschillen. De hoogste cijfers werden genoteerd bij Centraal-Afrikaanse landen als de Democratische Republiek Congo. Daar gaf een op de vijf vrouwen (21,0 procent) aan dat ze met seksueel geweld te maken had gehad. Aan de onderkant van het lijstje vinden we Zuid-Azië, met ‘maar’ 3,3 procent. (Opmerkelijk genoeg hoort India tot deze regio, terwijl dat land qua seksueel geweld de laatste tijd nou niet bepaald positief in het nieuws is geweest.)
West-Europa scoort trouwens ook relatief hoog, met 11,5 procent. In Midden- en Oost-Europa zijn de percentages dan weer lager; respectievelijk 10,7 en 6,9 procent.
Te lage waardes?
Het is overigens maar de vraag of het hier écht gaat om regionale verschillen in het aantal gevallen van seksueel geweld. Het kan ook zo zijn dat in het ene gebied vrouwen makkelijk toegeven dat ze met seksueel geweld te maken hebben gehad dan in het andere. Verder waren er van veel gebieden maar weinig betrouwbare gegevens beschikbaar. Soms moesten daarom de gegevens van slechts één land worden gebruikt voor een hele regio – en dat kan natuurlijk een vertekend beeld geven.
Al met al vermoeden de onderzoekers dat de waardes die zij hebben gevonden lager zijn dan de werkelijke waardes. Naeemah Abrahams en collega’s in The Lancet: “De angst om zelf de schuld te krijgen en een gebrek aan steun van familie, vrienden en hulpverleners leidt tot onderrapporteren.”
Bron: The Lancet
Beeld: Olivier Asselin/UNICEF