De kern van de aarde is erg heet: ongeveer 6000 graden Celsius, zoals afgelopen jaar uit laboratoriumonderzoek bleek. En het schilletje is nogal dun. Toch kunnen we gewoon op het aardoppervlak rondlopen en bestaan de oceanen niet uit kokend water.
KIJK-lezer Paul Vervaet vraag zich af hoe dat eigenlijk komt. Welnu, de aarde is heel goed geïsoleerd. Het gesteente van de aardkorst en van de aardmantel die daar onder ligt, fungeren als warmte-isolerende laag. Steen isoleert namelijk uitzonderlijk goed – vandaar dat huizen in warme landen steevast dikke muren hebben. Deze laag houdt de binnenkant van de aarde op temperatuur – iets waar overigens ook de productie van radioactieve bestanddelen aan bijdraagt – en de buitenkant koel. Denk aan de werking van een thermosfles.
Zonder isolatie zouden de oceanen overigens ook niet koken, maar zou de aardkern waarschijnlijk allang zijn afgekoeld. Uiteindelijk is de aarde immers slechts een piepklein warm bolletje dat rondzweeft in een onmetelijk en ijskoud heelal.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Marlies ter Voorde
Beeld: iStock