Onlangs beklom arts en wetenschapper Geert Buijze samen met 25 anderen en onder leiding van Wim ‘The Iceman’ Hof de Kilimanjaro. Op KIJK Live #7 vertelde Buijze over dat opmerkelijke avontuur en deed Hof een korte training met het aanwezige publiek.
Wie kent hem niet: Wim Hof, a.k.a. de Iceman? Deze Nederlander, die ook in het buitenland geregeld op tv is te zien, kan extreem goed tegen kou en breekt zo record na record. De 26 mannen en vrouwen, met wie hij de hoogste berg van Afrika beklom, waren geen ervaren bergsporters. En de tocht is zonder meer gevaarlijk.
Op grote hoogte bevat lucht namelijk nog maar 50 procent van de hoeveelheid zuurstof op zeeniveau. En boven de 3000 meter neemt de kans op hoogteziekte exponentieel toe. Dit begint doorgaans met hoofdpijn, duizeligheid en verwarring, en kan leiden tot long -en hersenoedeem en zelfs de dood. Om deze reden wordt de 5895 meter hoge Kilimanjaro zelfs door de meest ervaren bergsporters normaal gesproken in vijf tot tien dagen beklommen en dan nog haalt slechts 61 tot 85 procent de top.
Van de groep van Wim Hof lukte het 92 procent om in slechts 48 uur naar boven te wandelen. En waar bij andere beklimmingen meer dan de helft last krijgt van hoogteziekte, was dat aantal in de Hof-groep nul. Maar het meest opmerkelijke was toch wel dat 11 van hen, onder wie Buijze zelf, de tocht bij een gevoelstemperatuur van -20 graden in een korte broek volbrachten.
De AMC-arts en wetenschapper vertelt op KIJK Live hoe je met de Wim Hof Methode (WHM), een combinatie van focus-, ademhaling- en koudetraining, iets voor elkaar kunt krijgen was volgens de medische wetenschappelijk onmogelijk is.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Beeld: Erik de Klein