Door geslachtsspecifiek onderzoek kunnen hartklachten bij vrouwen nu beter worden gediagnosticeerd. Wetenschappers publiceerden dat in het tijdschrift Circulation.
Veel onderzoek naar hartziekten is gedaan bij mannen. De bevindingen worden echter niet alleen gebruikt om mannen te diagnosticeren, maar ook om dat bij vrouwen te doen. Dit leidt soms tot onjuiste diagnoses en behandelingen bij vrouwelijke patiënten. Daarom wordt er tegenwoordig ook geslachtsspecifiek onderzoek gedaan naar hartziekten. Wetenschappers publiceerden in het tijdschrift Circulation dat zulk onderzoek helpt om betere diagnoses te stellen.
Ischemische hartklachten (klachten die ontstaan door een verminderde bloedtoevoer naar het hart) ontstaan meestal doordat de kransslagaders verstopt of vernauwd raken. Dat kan bijvoorbeeld komen door aderverkalking. Onvoldoende bloedtoevoer kan tot een hartaanval leiden.
Bij mannen hopen die verstoppingen zich meestal op in een grotere tak van de kransslagader. Zulke verstoppingen zijn makkelijk te vinden.
‘Vrouwelijke’ verstoppingen
Maar bij vrouwen is het anders. De kransslagaders zijn meestal over een grotere lengte vernauwd en verstoppingen kunnen zich ophopen in kleine uitlopers van de kransslagader. Wanneer artsen op zoek zijn naar de ‘mannelijke’ verstoppingen, zien ze de ‘vrouwelijke’ variant makkelijk over het hoofd.
Ook ontstaan bij vrouwen eerder niet-obstructieve ischemische hartklachten. Daarbij raken de bloedvaten niet verstopt, maar beschadigen de bloedvaten. Die kunnen daardoor samentrekken waardoor ook de toevoer van bloed naar het hart wordt geblokkeerd.
Andere symptomen
Daar komt bij dat de symptomen van hartklachten bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Ze hebben vaak andere pijnsymptomen die ze niet altijd in de borstkas voelen. Ook worden symptomen bij vrouwen vaker geassocieerd met emotionele of mentale stress en minder met fysieke inspanning.
Vrouwelijke patiënten worden hierdoor vaak verkeerd gediagnosticeerd en niet op de juiste manier behandeld. Het risico op een hartaanval wordt hierdoor groter.
Bronnen: Circulation, American Heart Association via EurekAlert!, Nederlandse hartstichting