Gedetineerden krijgen te weinig kansen om deel te nemen aan medisch wetenschappelijk onderzoek, zeggen Britse onderzoekers. Hierdoor lopen ze mogelijk gunstige behandelingen mis.
In het verleden zijn gedetineerden vaak misbruikt voor onderzoek, bijvoorbeeld in concentratiekampen en tientallen jaren later in Amerikaanse gevangenissen. Sinds die tijd zijn er strenge regels opgesteld over de deelname van gevangenen aan experimenten, in een poging om hen te beschermen.
Maar volgens ethici die databases hebben doorgespit, wordt de groep nu juist te veel geweerd uit zulk onderzoek. Tussen 2010 en 2012 werden er 14.335 verzoeken ingediend bij de ethische commissie, waarvan er bij slechts honderd (0,7 procent) een plan was om gedetineerden te laten deelnemen.
Volgens de wetenschappers is dit oneerlijk omdat gevangenen hierdoor geen toegang krijgen tot experimentele medische behandelingen waar ze wel baat bij zouden kunnen hebben. Ook krijgen ze niet de kans om wetenschappelijk onderzoek verder te helpen, terwijl dat ze het gevoel zou kunnen geven een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Bang voor extra werk
Daarnaast hebben de wetenschappers vragenlijsten afgenomen bij onderzoekers en leden van de ethische commissie. Ze vroegen hen waarom ze gevangenen niet lieten deelnemen aan hun onderzoek. Er werden vier soorten redenen genoemd: onderzoekers waren bang deze kwetsbare groep te misbruiken, ze gaven aan dat ze hen volgens de regels niet mochten meenemen, ze dachten dat de resultaten van het onderzoek niet generaliseerbaar waren of ze waren bang dat het includeren van deze groep extra werk of kosten met zich mee zou brengen. De laatste reden bleek het meest voor te komen: bij 58 procent van de onderzoekers.
Bronnen: Journal of Medical Ethics, British Medical Journal via EurekAlert!