Volgens een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds is het aantal wilde dieren met meer dan de helft geslonken in 40 jaar.
In de periode 1970 tot 2010 is het aantal zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen op aarde met maar liefst 52 procent gedaald. Althans, zo blijkt uit het Living Planet rapport van het Wereld Natuur Fonds. Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit aantal juist is. Er wordt getwijfeld aan de gebruikte methode.
Living Planet Index
De bevindingen van het WNF zijn gebaseerd op de Living Planet Index. Dit is een database van de Zoological Society of London die al tientallen jaren meer dan 10.000 populaties van gewervelde diersoorten volgt.
Het WNF concludeerde op basis hiervan dat 39 procent van de wilde dieren op land, 39 procent van de beesten uit de oceaan en 76 procent van de zoetwaterdieren in de laatste 40 jaar is verdwenen. Dieren in de tropen schijnen het meest de pineut te zijn. Hier vond het WNF een afname van 56 procent. Het aantal beesten in gematigde gebieden bleken met ‘slechts’ 36 procent af te zijn genomen.
Afhankelijk van inkomens
Hoewel mensen in landen met hoge inkomens een grote ecologische voetafdruk achterlaten, wordt in deze landen juist een toename van 10 procent biodiversiteit gezien. Dit terwijl in landen waar mensen een laag inkomen hebben een afname wordt waargenomen van 58 procent. Volgens het rapport zijn de meeste diersoorten getroffen in Latijns-Amerika. Hier zag het WNF een afname van maar liefst 83 procent.
De grootste gevaren voor het dierenrijk zijn, niet verrassend, verlies van leefgebied en uitbuiting van de dieren door jagen en vissen.
Sceptisch
Er is nogal wat kritiek op de methode die is gebruikt door het Wereld Natuur Fonds. Zo zou de organisatie juist die diersoorten in de database hebben onderzocht waarvan bekend was dat ze met uitsterven waren bedreigd. Hierdoor zou het percentage verdwenen dieren hoger uitslaan dan wanneer je ook stabiele soorten bij het onderzoek betrekt.
De mensen die kritiek leveren zijn er wel over uit dat het aantal diersoorten afneemt, maar geloven niet dat dit met zo’n groot percentage is gebeurd in de laatste 40 jaar als het rapport uitwijst. Laten we hopen dat ze gelijk hebben.
Bronnen: Living Planet Report, LiveScience, BBC News
Beeld: Guillermo Ossa