Efficiëntere micronaalden kunnen een alternatief bieden voor gewone injectienaalden. Zo kunnen injecties pijnloos worden.
Micronaalden bestaan al een tijdje. Ze prikken door de bovenste huidlaag en raken geen zenuwen of bloedvaten, waardoor je geen pijn zou ervaren. Maar deze technologie was nog niet erg efficiënt. Promovendus Koen van der Maaden van de Universiteit Leiden bracht daar verandering in.
Efficiënter
Het is al ruim tien jaar mogelijk om micronaalden te gebruiken voor injecties, maar die methoden zijn niet erg efficiënt. Eerst werd er met een naaldje een gaatje in de huid gemaakt waarna een vloeistof met het vaccin op de huid werd aangebracht. Daarbij ging echter ruim 90 procent van het vaccin verloren. Later werd het vaccin op de naald geplakt met een dikke laag ‘lijm’. De naald werd daardoor bot en tijdens het prikken schuift een groot deel van het vaccin van de naald af.
Van der Maaden heeft een laagje stoffen op de naald geplakt die in een zure omgeving elektrisch geladen zijn en in een neutrale omgeving niet. De eiwitten in het vaccin dat hij gebruikt, hebben een negatieve lading en plakken aan de positieve lading van de naald vast. De naald is standaard een beetje zuur, waardoor vaccins vastplakken. Maar de huid is neutraal en in de huid laat het vaccin dan ook los. De coating die bij deze techniek wordt gebruikt, is heel dun en de naald blijft daardoor goed scherp.
Test
Van der Maaden heeft de naalden getest op menselijk huidweefsel. De naalden blijken in de huid inderdaad hun lading te verliezen waardoor het vaccin vrijkomt. Ook heeft hij de naalden getest in muizen. Daar brengt het vaccin de gewenste reactie op.
Bronnen: Universiteit Leiden, Universiteit Leiden