Zonder gist zouden de levens van bakkers en bierbrouwers er heel anders uit zien. Maar wat is het eigenlijk en wat doet het?
Gist is niet één organisme, maar een verzamelnaam voor een hele groep. Gisten zijn eencellige schimmels waarvan er zo’n 1500 soorten bestaan. Ze zijn een stukje groter dan bacteriën, maar onderscheiden zich vooral doordat hun cellen meer op die van ons lijken dan op die van bacteriën. Zo hebben gistcellen net als wij een celkern om hun DNA in op te slaan, terwijl dat bij bacteriën vrij in de cel ronddobbert.
Gisten komen overal voor, van de menselijke huid tot in de diepzee. De bekendste zijn bakkersgist en biergist, die we – niet geheel verrassend – respectievelijke gebruiken voor het bakken van brood en het brouwen van bier. Bij dat brouwen zijn ze verantwoordelijk voor de productie van alcohol. Gist wordt ook in de biotechnologie veel gebruikt om snel grote hoeveelheden medicijnen te produceren.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Hidde Boersma
Beeld: Jef D. Boeke en Sarah Richardson/John Hopkins University