Door klimaatverandering en de bijbehorende zeespiegelstijging worden kokkels vaker geplaagd door een parasitaire worm, denken onderzoekers.
Onderzoekers hebben ontdekt dat kokkels in het verleden vaker infecties opliepen in warme perioden, waarin de zeespiegel hoog was. Ze geven aan dat ook door de huidige opwarming het aantal parasitaire infecties in schaaldieren zou kunnen toe nemen. Dat heeft niet alleen voor kokkels, maar ook voor mensen gevolgen.
Ovale gaten
Amerikaanse wetenschappers bestudeerden de fossielen van kokkels uit het holoceen (11.700 jaar geleden). Ze keken of de beesten waren geïnfecteerd met zuigwormen – een parasitaire platwormensoort. De wormpjes zelf kunnen niet meer worden teruggevonden, maar hun sporen zijn wel te zien in de schelpen van hun gastheren. Wanneer daar ovale gaten in zitten, heeft het schelpdier geprobeerd om om de worm heen te groeien en de indringer op die manier buiten te sluiten.
De onderzoekers vergeleken het aantal gaatjes in de schelpen op verschillende momenten met de stijging van de temperatuur. Ze ontdekten dat zowel in China als in Italië meer parasieten voorkwamen op momenten dat de temperatuur (en daardoor ook de zeespiegel) hoger was.
Voedselvergiftiging
Dat er wat meer kokkels ziek worden, lijkt niet zo’n probleem. Toch kan dit ook voor mensen grote gevolgen hebben. De kokkels worden namelijk opgegeten door dieren en mensen, die daardoor een ernstige voedselvergiftiging kunnen krijgen, waar ze zelfs aan kunnen overlijden. Ook kan een verwante platwormsoort mensen infecteren. De wetenschappers adviseren daarom om nu al voorzorgsmaatregelen te treffen.
Bronnen: PNAS, University of Missouri-Columbia via EurekAlert!