Het beroemde schip de Calypso van ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau ligt al jaren in een Franse haven weg te roesten. Cousteaus weduwe wil daar verandering in brengen.
Jacques-Yves Cousteau was ooit een held. Hij maakte met zijn schip de Calypso als basis tussen 1956 en zijn dood in 1997 schitterende documentaires over het leven onder de golven. Maar zijn beroemde schip (waar countrypopzanger John Denver nog zo fijn over zong… filmpje!) ligt nu al weer heel wat jaren weg te roesten in een droogdok in de haven van het Franse Concarneau.
Cousteau’s weduwe Francine wil dat zo snel mogelijk wordt begonnen aan de restauratie van het schip. Ze vind het voorbeeld van Franse trots; “een soort Eiffeltoren van de oceaan”. “Ik vind het mijn plicht om de ziel van het schip te herstellen, zodat ze de komende jaren een ambassadeur kan zijn van het milieu”, aldus de voormalige maitraisse en latere vrouw van Cousteau.
Hoewel Cousteaus werk voor de wetenschappen en de kennis van het publiek over het onderzeese van onschatbare waarde was, liep zijn reputatie toch wat deuken op. Hij zou er bijvoorbeeld antisemitische ideeën op na hebben gehouden en op vriendschappelijke voet hebben gestaan met de Nazi’s en de Vichy-regering. Ook ging het gerucht dat hij de dieren die hij wilde filmen nog al eens mishandelde.
De Calypso verging het niet veel beter. De voormalige Britse mijnenveger zonk in 1996 in de haven van Singapore en werd daarna de inzet van een nare familieruzie tussen zoon Jean-Michel (uit een eerder huwelijk) en Francine. Mevrouw Cousteau won. Voor de restauratie is 6,6 miljoen euro nodig. Dat geld wil de Cousteau Foundation via fondsenwervingen onder het Franse publiek bij elkaar zien te krijgen.
De Calypso moet in mei 2011 klaar zijn. Dan is het namelijk zestig jaar geleden dat de onderzoeker hem van een rijke Engelse familie kreeg. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Een oud-bemanningslid zei drie jaar geleden al over het schip: “Alles was niet verroest is, is verrot en alles wat niet verrot is, is verroest.” Oordeel zelf: de foto boven dit stukje werd in 1999 gemaakt, de foto hieronder in 2006.
Bronnen: The Independent
Beeld: Peter17, ByB