Een kwart van de Nederlanders kruipt weleens slaperig achter het stuur, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
In het kader van de Nationale Slaapweek, die maandag van start gaat, voert de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) jaarlijks een grootschalig onderzoek uit onder de landelijke bevolking. Dit keer werd het slaapgedrag van Nederlanders onder de loep genomen en gelinkt aan hun deelname in het verkeer. Een groot aantal bewoners van ons kikkerlandje geeft toe weleens vermoeid te zijn in de auto.
Gevaar op de weg
In totaal vulden 1512 Nederlanders een enquête in. Hieruit bleek dat maar liefst een kwart van hen soms slaperig achter het stuur zit; de automobilisten voelen dat ze vaker met hun ogen knipperen en zijn soms zo druk met dagdromen dat ze een stuk van de weg vergeten. 20 procent zegt moeite te hebben om een regelmatige snelheid aan te houden wanneer de vermoeidheid toeslaat.
Een tiende geeft zelfs aan weleens zo moe te zijn, dat deelname aan het verkeer risicovol voelt. Zetten deze mensen dan hun auto aan de kant? Vaak niet. 60 procent zegt gewoon door te rijden. Dit terwijl ruim 30 procent van hen aangeeft dat de slaperigheid maar moeilijk te onderdrukken is op de weg.
Powernap
Maar wat moet je doen als je plots moe wordt in de auto? Volgens de NSWO is het dan het beste om je auto neer te zetten op een parkeerplaats of een andere plek waar je het verkeer niet hindert. Vervolgens doe je een lekker powernapje. 10 tot 20 minuten zou lang genoeg zijn om ongelukken tijdelijk te verminderen.
En anders kan dit systeem misschien nog uitkomst bieden?
Bronnen: Persmap NSWO (pdf)
Beeld: Harken