Wetenschappers hebben ontdekt dat niet alle bossen klimaatverandering verminderen.
Steeds meer bossen worden aangeplant om koolstof op te slaan en zo klimaatverandering tegen te gaan. Wetenschappers hebben nu echter berekend dat sommige beboste gebieden efficiënter zijn zonder bomen. Ze doelen in het bijzonder op besneeuwd gebied. Dit kan zonlicht reflecteren en zo minder bijdragen aan het opwarmen van de aarde dan wanneer het de energie uit het zonlicht op zou nemen.
Koolstofopname
De wetenschappers gebruikten een computermodel om 500 bossen in New Hampshire te analyseren en berekenden zo de invloed van koolstofopname door de bomen en albedo, de weerkaatsing van zonlicht, van het landoppervlak. Ze rekenden uit hoe vaak er in de bossen hout zou moeten worden gekapt en op welk moment. Wanneer koolstofopname door de bomen een groter effect heeft dan het albedo van het landoppervlak, is het beter om het hout niet te vaak te kappen. Als het albedo hoog is, is het juist beter om vaak hout te kappen.
Hoe dichter een bos bij de noord- of zuidpool ligt, des te meer sneeuw valt er. Het albedo is dan hoger en het is gunstig om juist in die bossen vaker bomen te kappen. In sommige gebieden waar veel sneeuw valt, blijkt het zelfs voordelig te zijn om helemaal geen bomen te hebben staan.
Alles kappen?
Moeten alle noordelijke bossen dan gekapt worden? Dat nu ook weer niet, vinden de wetenschappers. Ze benadrukken dat de bomen in deze gebieden ook een ander nut hebben dan alleen koolstofopslag. Ze zijn mooi, bieden een woonplaats voor allerlei dieren, dienen als recreatiegebied, kunnen erosie voorkomen en de waterkwaliteit handhaven. De wetenschappers willen nu een manier verzinnen om deze waardes ook in het model op te nemen.
Bronnen: Ecological Applications, Dartmouth college via EurekAlert!