Waarom krimpen mensen die een migraineaanval hebben ineen bij het zien van licht? Onderzoekers hebben ontdekt dat de oogzenuw waarschijnlijk de oorzaak hiervan is.
Wanneer je last hebt van migraine, lig je het liefst in een donker, geluidloos kamertje te rusten. Zelfs het kleinste sprankje licht zorgt voor een verergerde pijn in het hoofd. Fotofobie wordt dit genoemd.
Wetenschappers van het Beth Israel Deaconess Medical Center wilden weten waarom ook slechtzienden met een gezichtsscherpte van 1/10 last van fotofobie hebben, om zo te ontdekken waar die ‘lichtpijn’ vandaan komt.
De onderzoekers bestudeerden een groep van blinde mensen die helemaal niets meer kunnen zien en een groep slechtzienden die geen beelden kunnen zien, maar wel licht kunnen waarnemen. Beide groepen hadden last van migraine, maar alleen de slechtzienden ervoeren bij het zien van licht meer pijn.
De wetenschappers denken daarom dat het probleem bij de oogzenuw ligt, aangezien bij volledig blinden de oogzenuw geen licht doorlaat naar het brein. Ze veronderstellen ook dat cellen van het netvlies die fotoreceptoren voor melanopsine bevatten, betrokken zijn bij fotofobie. Dat zijn namelijk de enige lichtreceptoren die de onderzochte slechtzienden nog hebben.
De ideeën werden verder getest in het laboratoria door kleurstoffen in de ogen van ratten met migraine te spuiten. Door de kleurstoffen te volgen, ontdekten de onderzoekers hoe de melanopsin-netvliescellen door de oogzenuw naar het brein gaan. Daar werd een groep breincellen gevonden die actief werd bij migraine. Bij licht gaan er elektrische signalen naar deze ‘migrainecellen’ toe en dat zorgt voor meer pijn.
Of er hierdoor ook betere medicijnen voor migraine op de markt komen, is afwachten. Het kleurstofonderzoek is vooralsnog alleen maar gedaan bij ratten en verder onderzoek kan nog wel jaren duren.
Bronnen: Live Science
Beeld: ANP