In KIJK beschreven we de Zumwalt in 2013 als ‘het schip dat niemand wil’. Toch werd hij afgebouwd en is nu voor het eerst uitgevaren.
De DDG-1000 Zumwalt, het nieuwste Amerikaanse marineschip, is groot en toch onzichtbaar voor radar, superstil, en voorzien van een indrukwekkend wapenarsenaal. Helaas stamt hij nog uit een tijd waarin militaire analisten dachten dat marineschepen zich in de toekomst steeds dichter naar de kust zouden bewegen om aanvallen op het land uit te kunnen voeren. En dus moesten er hypermoderne schepen komen die die taak voor hun rekening konden nemen. Eén ervan werd de DDG-1000, volgens velen het meest geavanceerde schip dat de wereldzeeën ooit heeft bevaren.
Met zijn lengte van 185 meter is de DDG-1000 ruim 30 meter langer dan de schepen van een vergelijkbaar type en hij is van voor tot achter volgestouwd met de nieuwste radarapparatuur, wapensystemen en aandrijving. En met zijn opvallende boegvorm (een wave piercing tumblehome hull), de hoekige vlakken en de in het dek wegklappende kanonnen is hij zelf ook nog eens veel minder zichtbaar voor vijandelijke radarsystemen. Kosten van al dat fraais: 3 miljard dollar per stuk.
Desondanks was het ooit de bedoeling dat er 32 van die superschepen werden gebouwd. Maar de wereld veranderde, waardoor inzet van schepen vlak voor de kust toch niet zo erg vaak voor zou komen. Bovendien moest de Amerikaanse marine, net als alle andere krijgsmachtonderdelen, enorm bezuinigen. En dus werd het aantal teruggebracht naar tien, nog iets later naar zeven, toen nog maar drie en nu wordt er heel hard over gediscussieerd om de derde toch ook maar te schrappen.
Maar goed. De eerste Zumwalt is uitgevaren. Hieperdepiep! Ach laat maar zitten….
Bronnen: Congressional Research Service (pdf), Breaking Defense
Beeld: USNavy