Een klein elektrisch schokje kan de verdovingsnaald van de tandarts vervangen.
Bang voor naalden? Dan is een verdoving die de tandarts aanbrengt geen pretje. Met een grote naald in je mond, legt de tandarts je gevoel grotendeels plat, zodat je vrij weinig van de behandeling voelt. Maar zo’n naald is niet nodig, als we onderzoekers van de University of Sao Paulo moeten geloven. Een klein elektrisch schokje zou het werk kunnen doen.
Druppel
Mensen die echt bang zijn voor de pijn van de prik kunnen voordat de naald het binnenste van de mond raakt een extra stap ondergaan. Met behulp van een pijnstiller in de vorm van een druppel, verdooft de tandarts het stukje van je tandvlees waar hij daarna de naald met de ‘echte’ verdoving in zet. Zo zou je minder voelen van de prik. De onderzoekers vroegen zich af of dat eerste verdovinkje niet zodanig kon worden verbeterd dat de naald gewoon helemaal niet meer nodig was.
De onderzoekers brachten de verdoving – in de vorm van een soort gel – aan op het tandvlees. Door de geldruppel joegen ze vervolgens een kleine elektrische schok. Dit zorgde ervoor dat het verdovingsmiddel beter het lichaam in trok en wel 12 keer zoveel verdoofde als zonder het schokje. De naald zou hierna niet eens meer nodig zijn.
Goedkoper
Volgens de onderzoekers zou dit een oplossing zijn voor mensen die zo bang zijn voor naalden, dat ze liever niet naar de tandarts gaan. Een ander voordeel is dat het goedkoper is, omdat je niet voor iedere behandeling nieuw verdovingsmateriaal nodig hebt.
Bronnen: ScienceDirect, ScienceDaily