Sentinel-3A is dinsdagavond 16 februari gelanceerd en in de juiste baan om de aarde gebracht. Deze satelliet zal gegevens rondom het klimaat verzamelen.
“Dames en heren, Sentinel-3A is opgestegen naar de ruimte!” Een daverend applaus weerklonk gisteravond in de zaal van ESA Noordwijk. Sentinel-3A werd gelanceerd vanuit kosmodroom Plesetsk, in het noorden van Rusland. Sentinel-3A is onderdeel van een vloot satellieten die verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van klimaatveranderingen.
Sentinel-vloot
Sentinel-3A heeft als missie de zee- en landtemperatuur te meten. Hierdoor kunnen bosbranden of extreme getijden worden voorspeld. Ook moet de satelliet inzicht geven in mariene vervuiling door de kleuren van de oceanen te meten. Bovendien zal Sentinel-3A het aardoppervlak peilen, waarmee zeespiegelniveaus of de dikte van ijsplaten worden bepaald.
Bekijk hieronder de lancering van Sentinel-3A.
De informatie die de Sentinel-vloot verzamelt, is vrij toegankelijk voor iedereen. Vooral beleidsmakers en overheidsinstanties zullen hiervan gebruik willen maken.
Tweelingbroer
Anderhalf uur na de lancering werd vanuit Rusland bekendgemaakt dat de satelliet alive and kicking in zijn baan op 815 kilometer hoogte was gekomen. Volgens ingenieur Roger Haagmans van ESA het hoogtepunt van de avond. Het zal nog een paar maanden duren voordat de satelliet met de eerste metingen kan beginnen, omdat hij nog juist moet worden ingesteld.
Eenmaal gestart met de missie duurt het niet lang meer tot Sentinel-3A wordt vergezeld door zijn tweelingbroer, Sentinel-3B. Begin 2017 wordt deze gelanceerd vanuit Frans-Guyana. De bedoeling is dat de satellieten samen in slechts twee dagen gegevens verzamelen van het gehele aardoppervlak.
Bronnen: ESA
Beeld: ESA