Dit glazen schijfje slaat maar liefst 360 terabyte op voor miljarden jaren.
We doen al duizenden jaren ons best om verhalen te bewaren zodat volgende generaties er ook nog van kunnen genieten. We hebben grotten volgekliederd met tekeningen en stenen tablets met inschriften. En tegenwoordig maken we gebruik van USB-sticks die tientallen jaren mee gaan. Wetenschappers van de University of Southampton gaan nog een stapje verder. Ze hebben een disc ontwikkeld die miljarden jaren mee zou gaan.
Vijf dimensies
Om data op het glazen schijfje te krijgen, vuurden onderzoekers korte laserpunten af. Hierdoor ontstonden er kleine puntjes op de disc. Maar liefst 360 terabyte kan hierdoor worden opgeslagen – ongeveer evenveel als op 14.400 standaard Blu-Ray schijven. Deze informatie zou bestaan uit vijf dimensies. Naast de driedimensionale positie van een nanopuntje in het glas, zijn er ook nog twee extra dimensies: de grootte en oriëntatie van het puntje.
De nanopunten veranderen de polarisatie van het licht dat door de schijf reist, zodat data kan worden afgelezen met een microscoop en polarisator.
13,8 miljard jaar
De disc kan hoge temperaturen weerstaan, tot wel 1000 graden Celsius, zo melden de onderzoekers. Ze hebben berekend dat informatie 13,8 miljard jaar meegaat bij een temperatuur van 190 graden Celsius. Deze periode hebben ze natuurlijk niet geheel toevallig gekozen; ons heelal is 13,8 miljard jaar oud.
Het team zegt dat de disk vooral handig is voor bibliotheken en musea, maar stelt ook dat binnen tien jaar een equivalent van de dvd-speler op de markt kan worden gebracht die 5D-informatie afspeelt.
Bronnen: ScienceAlert, The Verge