Ogen verraden leugenaar

KIJK-redactie

15 juli 2010 16:00

De nieuwste leugendetector is gebaseerd op reacties van de pupil tijdens het liegen.

Om te weten of iemand liegt, moet je diegene diep in de ogen kijken. Deze boerenwijsheid is de inspiratie voor de nieuwste leugendetector ontwikkeld door de Universiteit van Utah. Het idee is dat liegen moeite kost en dit te zien is aan reacties van de pupil.

De huidige leugendetector leest lichaamsreacties af die worden veroorzaakt door stress tijdens liegen. Door stress krijg je zwetende handen, een snellere ademhaling en een hogere hartslag. Maar als een persoon zijn emoties erg goed in bedwang kan houden, kan hij door de test heen glippen.

De pupilleugendetector leest reacties in de ogen af, wat een veel directere route is. Hiernaast is de pupildetector goedkoper, duren de leugentests korter, hoeven er geen plakkers op het lichaam te worden geplaatst en werkt hij voor leugens in alle talen.

Potentiële klanten van de Amerikaanse ontwikkelaars zijn overheidsorganisaties als het ministerie van defensie, het ministerie van binnenlandse veiligheid en de douane. Het is vrij normaal voor deze instanties om hun werknemers en sollicitanten aan de leugendetector te hangen en het is natuurlijk wel fijn voor de Amerikaanse belastingbetaler als dit goedkoper kan.

Onderstaand filmpje laat zien hoe je zelf een leugendetector in elkaar zet.

Bronnen: University of Utah, via PhysOrg.com

Beeld: Aleera*/cc-by-sa 2.0

Meest gelezen