Een bijna vier kilometer hoge vulkaan op de zeebodem bij Indonesië is aan een nauwgezet onderzoek onderworpen.
De berg, Kawio Barat, werd in de jaren negentig ontdekt op basis van satellietbeelden. Nu heeft een Indonesisch-Amerikaanse expeditie hem met behulp van sonar gedetailleerd in kaart gebracht (zie de afbeelding boven dit bericht). Ook maakte een robotonderzeeër beelden van heet water dat uit de vulkaan spuit:
“Dit is een enorme onderwatervulkaan; hoger dan alle bergen in Indonesië op drie of vier na”, zegt microbioloog Jim Holden. Hij is als ‘chief scientist’ betrokken bij de Amerikaanse kant van de missie.
De waarnemingen werden gedaan met het onderzoeksschip Okeanos Explorer van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De meeste wetenschappers die aan dit project meewerken, doen dat van een afstand: ze bevinden zich in Jakarta en Seattle en communiceren via een satellietverbinding met het schip.
Okeanos Explorer heeft tot nu toe ruim 6000 kilometer zeebodem bestudeerd. De expeditie, waar ook het Indonesische schip Baruna Jaya IV bij betrokken is, duurt nog tot 14 augustus 2010.
Bronnen: NOAA, National Geographic
Beeld: Image courtesy of INDEX 2010: Indonesia-USA Deep-Sea Exploration of the Sangihe Talaud Region