Honden die vlees stelen, doen dat bij voorkeur geluidloos… Maar alleen als dat hun slaagkans ook daadwerkelijk vergroot.
Dat is het resultaat van een Amerikaans experiment, waarbij veertig honden de hoofdrol speelden: twintig stuks die als huisdier werden gehouden en twintig ex-zwerfhonden uit een dierenopvang.
Deze honden werden geconfronteerd met twee bakken waar vlees in zat: eentje die geluid maakte als het vlees eruit werd gehaald en eentje die in stilte was te beroven. Bij deze bakken stond een menselijke bewaker, en de honden was van tevoren duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling was dat ze zich aan het vlees vergrepen.
Het bleek dat wanneer de bewaker in de richting van de honden keek, de beesten geen onderscheid maakten tussen de lawaaiige en de stille bak met vlees: beide bakken werden zo goed als even vaak van hun inhoud ontdaan.
Keek de bewaker echter een andere kant op, dan gingen alle honden op één na voor de stille bak. De dieren hadden dus door dat deze bak alleen maar handiger was dan de andere als de bewaker ze niet sowieso al in de smiezen had, en er dus een kans was dat ze hun diefstal ongezien konden voltooien.
Opmerkelijk was vooral dat de (ex-)zwerfhonden net zo te werk gingen als de huisdieren. “Dit resultaat spreekt recente onderzoeken tegen die suggereren dat honden uit een dierenopvang slechter presteren bij taken waarbij menselijke sociale aanwijzingen van belang zijn dan honden die als huisdier worden gehouden”, schrijven de verantwoordelijke onderzoekers in het tijdschrift Applied Animal Behaviour.
Bronnen: Applied Animal Behaviour, New Scientist
Beeld: Igor Tomic