Ze hingen vorig jaar op aardig wat plekken: pompjes met desinfecterende handgel, tegen de Mexicaanse griep. Helaas: al dat gehandenwrijf heeft weinig uitgehaald, stellen Amerikaanse onderzoekers nu.
De studie waar die conclusie uit is getrokken, liep van 25 augustus tot en met 9 november 2009 en werkte met twee groepen proefpersonen. De leden van de eerste groep desinfecteerden om de drie uur hun handen met een alcoholhoudende gel, de tweede groep deed dat niet. Beide groepen werden vervolgens getest op besmetting met zogenoemde rhinovirussen, die onder meer verkoudheid veroorzaken, en met de Mexicaanse griep.
In eerste instantie lijkt de gel wel enig effect te hebben gehad. Van de gelgebruikers kreeg 42 procent te maken met een rhinovirusbesmetting, van de niet-gelgebruikers 51 procent. Ook liepen twaalf van de gelsmerende proefpersonen Mexicaanse griep op, terwijl dat er onder de ‘gewone’ proefpersonen vijftien waren.
Toch concluderen de onderzoekers dat het spul het risico op infecties niet verkleint. “De verschillen tussen de twee groepen voor zowel rhinovirus- als griepinfecties zijn niet significant”, mailt Ronald Turner van de Universiteit van Virginia, die het onderzoek leidde.
Het resultaat suggereert dat de verspreiding van H1N1 en vergelijkbare virussen vooral via de lucht plaatsvindt en niet door contact met besmette oppervlaktes, stellen de onderzoekers. En dus is een desinfecterende gel waarschijnlijk niet de beste bescherming tegen een grieppandemie, Mexicaanse stijl.
Saillant detail is dat de studie werd gefinancierd door Dial Corporation, een bedrijf dat zelf alcoholhoudende handgels produceert. Het moge duidelijk zijn dat deze geldschieter liever een andere uitkomst had gezien. Maar, zo zegt Turner, Dial accepteert de uitkomst van het onderzoek – en was daar net zo verbaasd over als de betrokken wetenschappers zelf.
Bronnen: AFP via PhysOrg.com
Beeld: AFP/ANP