Informatici van de Universiteit van Utah hebben software ontwikkeld om makkelijk en snel afbeeldingen met extreem grote aantallen pixels te bewerken.
Voor het bewerken van foto’s bestaand uit miljarden pixels waren tot nog toe uren werk van computers nodig. Het unieke aan de nieuwe software is dat het hiermee slechts enkele seconden duur om een preview van een afbeelding te maken, maar de gebruiker wel snel een geselecteerd deel op pixelniveau kan zien en bewerken.
De originele afbeelding wordt opgeslagen op een externe server. Met behulp van de software, ViSUS genaamd, kan de foto met elk ander apparaat worden bewerkt. ViSUS doet dit door slechts een deel van de pixels van de enorme afbeelding te gebruiken. Er kan worden ingezoomd, geschoven, geknipt en geplakt, maar er hoeft niet lang te worden gewacht bij elke bewerking.
Ter illustratie: de afbeelding hieronder bestaat uit 611 foto’s, genomen vanaf het dak van de Universiteit van Utah. De onderzoekers hadden vier uur nodig om deze foto’s aan elkaar te plakken tot één afbeelding van 3,27 gigapixels (een deel te zien in de afbeelding hierboven; kijk hier voor het geheel). Maar met behulp van de ViSUS-software hadden ze in 2 seconden al een preview met een relatief lage resolutie van 0,9 megapixels.
De onderzoekers hebben zelfs al satellietfoto’s van meer dan 500 gigapixels bewerkt. Het volgende doel is het bewerken van afbeeldingen van 1000 gigapixels, ofwel een terapixel.
Bronnen: University of Utah
Beeld: Scientific Computing and Imaging Institute/University of Utah