Dankzij een vrouw die zonder angst door het leven gaat, hebben wetenschappers kunnen aantonen dat bij mensen hetzelfde deel van de hersenen verantwoordelijk is voor angstreacties als bij dieren.
Uit vijftig jaar onderzoek was al duidelijk dat de amygdalae het deel van de hersenen vormen dat een centrale rol speelt bij het generen van angstreacties bij dieren. Nu hebben wetenschappers uitgebreid een vrouw zonder amygdala bestudeerd. Op grond daarvan konden ze voor het eerst vaststellen dat ook bij mensen deze verbinding bestaat.
De onderzoekers stelden de vrouw bloot aan situaties die bij ‘normale’ mensen angst oproepen, zoals slangen en spinnen, horrorfilms en een van de engste spookhuizen ter wereld. Maar in plaats van gillend weg te rennen, aaide ze bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid de dieren, waarvan ze eerder had gezegd dat ze er een hekel had. Volgens de wetenschappers geeft dit nieuw inzicht in de manier waarop het deel van de hersenen voor herkenning en gedachten is verbonden met het deel dat het gedrag bepaalt.
De resultaten geven nieuwe hoop voor mensen met een posttraumatische stress-stoornis. Want zou het mogelijk zijn om op een veilige manier de amygdala uit te schakelen, dan kunnen deze mensen weer een leven leiden dat niet door angst wordt bepaald.
Bronnen: Current Biology via EurekAlert!