Terwijl we dachten dat we inmiddels alles wisten over licht, hebben natuurkundigen een nieuwe vorm van lichtverspreiding ontdekt.
Overal om ons heen is licht – zichtbaar en onzichtbaar. En aangezien er al veel onderzoek is gedaan naar dit fenomeen, zou je denken dat we er inmiddels alles over weten. Maar Ierse natuurkundigen hebben een nieuw vorm van lichtverspreiding ontdekt, dat uiteindelijk kan leiden tot snellere en veiligere glasvezelkabels.
Niet voor mogelijk
Hoewel het op het blote oog niet te zien is, kan een lichtstraal draaien om zijn eigen as. Met het impulsmoment kun je meten met welke snelheid dit gebeurt. Tot nu toe werd gedacht dat de waarde van deze impuls altijd een geheel getal is. Het mag dus geen breuk zijn. en een veelvoud van de constante van Planck. Een geheel getal wil zeggen dat het geen breuk kan zijn.
Maar het onderzoeksteam is gestuit op een vorm van licht met een impulsmoment dat geen geheel getal was. Dit hadden wetenschappers voorheen niet voor mogelijk gehouden. “Het is bijzonder dat zelfs de fundamentele eigenschappen van licht, waarvan natuurkundigen altijd al dachten dat het opgelost was, nog kunnen worden veranderd”, vertelt hoofdonderzoeker Paul Eastham.
Hoewel het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, verwacht Eastham dat de ontdekking kan worden toegepast in de telecommunicatie. Zo kan het ervoor zorgen dat de glasvezelkabels sneller en veiliger worden.
Manipuleren
“De uitkomst van het onderzoek is een interessante uitbreiding over onze kennis over licht”, laat de Amsterdamse lichtfysicus Kobus Kuipers weten. “Het is dus mogelijk om een lichtbundel zo te manipuleren dat ook halftallige waarden voor het totale impulsmoment voorkomen. Ook voor mij is dat verrassend.”
Bronnen: Science Advances, CNN