Google heeft een patent ontvangen voor een kleverig laagje dat voetgangers moet beschermen als zij worden geschept door een auto.
Volgens Google zijn de zelfrijdende auto’s van de gigant veiliger dan wanneer een voertuig door een mens wordt bestuurd. Toch kan het bedrijf niet garanderen dat de wagens ooit een voetganger of fietser scheppen. Maar het heeft wel een mogelijke oplossing gevonden om de schade aan het verkeersslachtoffer zo veel mogelijk te beperken.
Kleverig laagje
Een kleverig laagje dat op de motorkap wordt aangebracht, moet de voetgangers of fietsers opvangen. Zo zou de kans worden verkleind dat schade optreedt door de zogenoemde second impact, wanneer het slachtoffer na de aanrijding op de grond valt of tegen een ander voertuig botst. Zo meldt Google in het patent dat 17 mei goedkeuring kreeg.
Een soort vliegenstrip dus. Maar hoe kan ervoor worden gezorgd dat er niet daadwerkelijk vliegen en andere insecten vastgeplakt blijven zitten op je net gewassen autootje? Hiervoor plaatst Google een “eierschaal”-achtige coating over de plaklaag, laat de gigant weten. Deze moet kleine diertjes afstoten.
Verdeelde meningen
Goed idee? Volgens Gabe Klein, voormalig hoofd van het Chicago Department of Transportation, kan het systeem wellicht werken en hij vraagt zich dan ook af waarom het alleen zou worden toegepast bij zelfrijdende auto’s. Ook zou de plaklaag kunnen voorkomen dat een verkeersslachtoffer door de ruit vliegt.
Maar er zijn ook andere geluiden te horen. Zo wordt er getwijfeld aan de efficiëntie van het systeem. Het zicht van de automobilist kan worden ontnomen wanneer een voetganger of fietser aan zijn motorkap blijft kleven. Hierdoor is hij niet meer in staat zijn auto veilig aan de kant te zetten. Food for thought voor Google.
Bronnen: The Guardian, Gizmodo