Magnetische inkt, iriserende banen, infrarode en ultraviolette watermerken, hologrammen… Het zit allemaal in een bankbiljet. Maar volgens sommigen zou elektronica de beveiliging naar een hoger plan kunnen tillen.
Bestaande elektronische componenten zijn te groot om in een dun bankbiljet te stoppen en dus ging een team van Japanse en Duitse wetenschappers van het Max-Planck-Institut op zoek naar een vervanger. Ze slaagden erin om zogenoemde thin film transistors te maken door heel voorzichtig kleine hoeveelheden goud, aluminiumoxide en organische moleculen laag voor laag in een soort raster op het papier vast te zetten. En dat, volgens de onderzoekers, “zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën en hoge temperaturen die de biljetten zouden kunnen beschadigen.”
Zo’n chip is minder dan 250 nanometer dik (1 nanometer is een miljardste meter) en werkt op 3 volt. Die spanning kan net als bij bestaande RFID-chips tegen diefstal extern door uitleesapparatuur worden opgewekt.
Het wachten is op de eerste slimme crimineel die een speciale scanner bouwt waarmee hij precies kan zien wie van zijn potentiële slachtoffers de meeste poen bij zich heeft.
Bronnen: New Scientist
Beeld: Andrew Netzler