Slim glas, dat je met één druk op de knop ondoorzichtig laat worden, bestaat al een tijdje. Maar onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een manier gevonden om ze veel energiezuiniger te maken.
Ze bestaan al langer: glas dat ondoorzichtig kan worden. Maar het probleem van de bestaande varianten is dat ze, als ze doorzichtig moeten blijven, ze een constante stroomtoevoer moeten hebben. Zo lang er stroom op staat, blijven de vloeibare kristallen namelijk keurig in lijn met elkaar staan en laten ze licht door. Zodra de schakelaar wordt uitgezet, nemen ze hun ongeordende posities weer in en verandert de ruit in melkglas.
De zogenoemde smectic liquid crystals (illustratie hierboven) die aan de Universiteit van Cambridge werden ontwikkeld, doen dat niet. Als er een stroomstootje doorheen wordt gejaagd, gaan ze keurig in het gelid staan en houden die positie vast tot er een nieuwe stroomstoot volgt. En dat is een stuk beter voor het energieverbruik.
Het systeem zou bijvoorbeeld ideaal zijn voor kantoorgebouwen, waarbij de slimme ramen reageren op de hoeveelheid zonlicht. Maar ook voor gewone huizen. Cambridge Enterprise, de commerciële tak van de universiteit, gaat nu proberen om de slimme kristallen in geld te veranderen. Maar dat is weer een heel ander trucje.
Bronnen: Techxplore, Popular Mechanics
Beeld: University of Cambridge