Wetenschappers hebben een manier gevonden om koolstofdioxide om te zetten in een gesteente dat erg op kalksteen lijkt.
Dagelijks zijn wetenschappers op zoek naar een oplossing voor de uitstoot van koolstofdioxide. Maar die uitdaging is groot – want waar laat je het spul – en de meeste uitkomsten zijn peperduur. Deze onderzoekers deden een dappere poging. Door koolstofemissies te injecteren in vulkanisch gesteente maakten ze er carbonaat van. Is dit dan wél de oplossing?
CarbFix
De omzetting van CO2 in carbonaat is onderdeel van een langlopend project CarbFix genaamd. De onderzoekers verzamelden de uitstoot van een IJslandse energiecentrale, mixten het met waterstofsulfide en water en spoten het vervolgens in basalt.
Het gas reageerde met het vulkanisch gesteente en vormde carbonaat – een materiaal dat erg op kalksteen lijkt. Wanneer koolstof eenmaal in carbonaat is veranderd, kan de koolstof niet meer het milieu in lekken. Tussen de 95 en 98 procent van de geïnjecteerde CO2 was gemineraliseerd in minder dan twee jaar. En dat is snel.
No miracle yet
Dit klinkt veelbelovend, maar de onderzoekers zijn er nog lang niet. De energiecentrales die zij hebben gebruikt voor hun proef stoten slechts 5 procent CO2 uit van wat kolencentrales uitbraken. Daarnaast is de uitstoot van kolencentrales nog smeriger dan van geothermische centrales.
En last but not least IJsland is een vulkaaneiland. Maar waar halen andere landen grote voorraden basalt vandaan? Het project staat dus nog in de kinderschoenen, maar toch zijn wij benieuwd naar hoe dit onderzoek verder zal gaan.
Bronnen: Science, Popular Science, Wired, ScienceAlert
Beeld: Lamont-Doherty Earth Observatory