Een ‘natuurlijk’ product is goed, een ‘synthetisch’ product vooral eng. Toch zijn er tal van stoffen uit het lab gekomen die ons leven hebben verbeterd en verlengd. Waar komt onze angst hiervoor vandaan?
“Je lipstick. Je nagellak. Je conditioner. De meesten van ons weten niet dat we via de producten die we dagelijks gebruiken blootstaan aan duizenden chemicaliën die direct geabsorbeerd worden door onze huid. De schade voor je gezondheid? Die is niet zo mooi.” Aldus de (vrouwelijke) auteurs van No more dirty looks. The truth about your beauty products and the ultimate guide to safe and clean cosmetics.
Joseph Schwarcz, de grote baas van het gerenommeerde McGill University Office for Science and Society werd voor het boek geïnterviewd, maar betreurt achteraf zijn bijdrage. In een artikel over de twee ‘alleraardigste dames’ schrijft hij: “Ik had al mijn twijfels om met ze te gaan praten, omdat ik wist dat zij zo’n boek niet zouden moeten schrijven. Niet alleen wisten ze geen fluit van de wetenschap achter cosmetica, ze begrepen überhaupt niets van wetenschap.”
Voor de verkoop van het boek maakte Schwarcz’ sneer niets uit. Dit soort werkjes blijven succesvol, omdat ze inspelen op angstgevoelens bij het grote publiek. Een gevaarlijke tendens, zegt de Amerikaanse schrijver Jon Entine in zijn boek Scared to death. “Je krijgt er een samenleving van die allerlei nuttige en soms onvervangbare chemicaliën wil verbieden, zelfs wanneer er geen enkel bewijs is dat deze schadelijk zijn.” Door spookverhalen in de media, rampen in chemiefabrieken, een gebrek aan scheikundige kennis en steeds betere methodes om steeds kleine hoeveelheden chemicaliën op te sporen, lopen synthetische stoffen imagoschade op en ontstaat er een ware chemofobie.
Dit is het begin van een artikel uit KIJK 13/2011, in de winkel van 18 november tot en met 15 december. De tekst werd geschreven door Wouter Janssen.
Meer informatie:
- Big Government: Anatomy of a Green Scare – Consumer Reports or Distorts Facts About BPA?
- WSU News: Scientists call for ‘swifter and sounder’ testing of chemicals
- Statement of EFSA on a study associating bisphenol A with medical disorders
- EFSA updates advice on bisphenol A
- Statement of EFSA on the scientific evaluation of two studies related to the safety of artificial sweeteners
- U.S. Food and Drug Administration (FDA)
- The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard
Beeld: iStock