Hoe succesvol de algemene relativiteitstheorie ook is, er zijn verschijnselen die je er niet mee kunt beschrijven – zoals de oerknal. Er zal dus ooit een vervanger moeten komen. Welke kandidaten hebben de beste papieren?
Al honderd jaar weet de relativiteitstheorie elke experimentele test te doorstaan. En als ze uiterst buitenissige verschijnselen voorspelt, zoals zwarte gaten of een uitdijend heelal, moet je die uiterst serieus nemen. Want in de regel blijken die gewoon werkelijkheid te zijn. Toch zullen we de theorie op een gegeven moment moeten vervangen. Er zijn nu eenmaal problemen die we met de vergelijkingen van Einstein niet kunnen oplossen.
Dat betekent dat de relativiteitstheorie, hoe goed ze ook werkt, niet het hele verhaal is. En daarmee zijn we beland in de wereld van snaartheorie, MOND en lusquantumgravitatie. Ideeën die weliswaar allemaal met problemen kampen, maar die elk op hun eigen manier een dappere poging doen om licht te werpen op de hoekjes van ons heelal die Einstein in duisternis gehuld laat.
Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 4/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 19 maart tot en met 22 april.
Meer informatie:
- YouTube: Quantum Spin Dynamics in Loop Quantum Gravity
- Mordehai Milgrom: MOND. Time for a change of mind?
- Nature: The origins of space and time
- Science: General Relativity – de relativiteitstheorie uitgelegd in een online comic met geluid
Beeld: NASA, SPL/ANP, Marco Lap