Waarom is seks lekker? Het is een vraag die, zo heb ik proefondervindelijk vastgesteld, in eerste instantie vooral gegrinnik oproept en hier en daar wat rood aangelopen kaaklijnen.
Maar, waarde lezer, geef die vraag toch even tijd om in te werken. Want serieus: waarom ís het lekker?
Seks is nodig om ons voort te planten en daarmee de soort in leven te houden. Zoveel is duidelijk. En hoe lekkerder de daad is, hoe meer garantie op uitvoering ervan en daarmee op nageslacht. Ergo: lust houdt de soort in stand. En dat is ons evolutionaire hoofddoel hier op aarde.
Toch? Nou, niet helemaal. Voldoende drinken is ook essentieel voor overleving, en toch krijgen we van het achterover slaan van onze 2 liter water per dag bepaald geen gillend hoogtepunt. Waarom bij seks dan wel? Waarom volstaat een ‘zo, nu heb ik wel genoeg gehad’ niet en willen we doorgaan tot een oh-ga-door-ja-daar-oh-ja-ja-jaaaa-moment?
En over ‘we’ gesproken… Waarom kunnen zowel mannen als vrouwen tot een climax komen? Het zou evolutionair gezien toch ook afdoende zijn als alleen het mannetje genot kende? Een beetje kerel is fysiek tenslotte sterk genoeg om het vrouwtje desnoods te dwingen tot een slippertje, opdat de dame in kwestie zijn kroost kan baren. Kortom, is een orgasme van een vrouw wel noodzakelijk?
Ja, zegt de één: de zuigende spiertrekkingen van de baarmoedermond als gevolg van het hoogtepunt zorgen ervoor dat het zaad van de man beter richting eitje wordt gestuwd. Nee, zegt de ander; het vrouwelijk orgasme is als een mannentepel; totaal niet van nut voor de een, maar noodzakelijk voor de ander en dus in onze genetische blauwdruk opgenomen. Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke bijt zich in KIJK 11/2012 vast in het lustmysterie. Ik zou zeggen: ga er even voor zitten.
Kom daarna weer even tot jezelf met het fascinerende interview met FBI-watcher Tim Weiner, ook te vinden in KIJK 11/2012. Volgens hem is Amerika’s grootste nachtmerrie niet de moslimterreur, maar een cyberoorlog. Hoewel je zou zeggen dat die dreiging helemaal bij deze tijd past en er ongetwijfeld knappe koppen met een vangnet klaarstaan, is de FBI er bepaald niet op voorbereid. Als een stel internetklunzen zitten ze met de handen in het haar. En dat terwijl een beetje aanval gevolgen kan hebben van het kaliber Katrina, met duizenden doden tot gevolg. Het zijn spannende tijden.
Beeld: Studio 5982