Tussen alle grijze muizen van de wereldpolitiek lopen enkele opvallende figuren rond. We zien ze in het nieuws en verbazen ons over hun daden en uitspraken. Maar wie zijn deze mensen echt? Wat drijft hen? En hoeveel macht hebben ze eigenlijk? Deze keer: de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il.
Op het moment van zijn geboorte stonden er twee regenbogen aan de hemel en verscheen bovendien een komeet. Een passend begin voor de man die reeds als student honderden scherpzinnige verhandelingen over uiteenlopende zaken als economie, kunst en wetenschap publiceerde, die puur met de kracht van zijn gedachten het weer kan veranderen en die ook wel ‘Zon van de Eenentwintigste Eeuw’ wordt genoemd.
Volgens de officiële Noord-Koreaanse geschiedschrijving zou de geboorte van dit genie op 16 februari 1942 hebben plaatsgevonden aan de voet van de ‘heilige berg’ Paektu, in een kamp van anti-Japanse guerrilla’s. Maar echte historici houden het erop dat Kim Jong-il precies een jaar eerder ter wereld kwam, en dan ook nog eens op buitenlandse bodem, om precies te zijn in het Oost-Siberische dorp Vjatskoje. Zijn vader Kim Il-sung (net als in China en Japan komt in Korea de familienaam eerst) was namelijk een Koreaanse vluchteling die in de Sovjet-Unie als inlichtingenofficier in het Rode Leger diende. Dat klinkt een stuk minder heldhaftig dan in Korea zelf tegen de Japanners vechten.
Kim Jong-il bracht de eerste twaalf jaar van zijn leven grotendeels tussen Russische leeftijdsgenoten door, die hem Joeri noemden. Ondertussen werd Japan verslagen en maakte het Rode Leger zich meester van de noordelijke helft van Korea. (Het Amerikaanse leger bezette de zuidelijke helft.) Onder Russisch toezicht kreeg Kim Il-sung het voor het zeggen, in wat sinds 9 september 1948 de Democratische Volksrepubliek Korea heet.
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 10/2011, in de winkel van 26 augustus tot en met 22 september. De tekst werd geschreven door Leo Polak.
Meer informatie:
- BBC News: North Korea’s secretive ‘first family’
- The Atlantic: When North Korea falls
- The New York Review of Books: How not to deal with North Korea
- De Volkskrant: China hoopt op Kim jr.
- NRC.nl: Burgerdoden bij conflict Noord- en Zuid-Korea
- Amnesty International: Images reveal scale of North Korean political prison camps
- North Korea Leadership Watch