Stiekem grijnzen als die irritante buurman een kras op zijn auto ontdekt? Of het eigenlijk wel leuk vinden als die slijmerige collega door de baas wordt uitgefoeterd? Dan ben je niet de enige. Plezier beleven aan andermans leed doen we allemaal wel eens. Maar waarom eigenlijk?
Als er iemand is die weet wat leedvermaak inhoudt, dan is het Gordon. Als jurylid bij Idols en X-factor leek de zanger er tot een paar jaar geleden wel op uit om krakelende kandidaten af te serveren – tot groot plezier van veel kijkers.
Toch hoef je geen Gordon te heten of naar talentenjachten op tv te kijken om te weten wat leedvermaak is. Wie heeft er nooit heimelijk gelachen als hij iemand het perron op zag stormen terwijl de trein voor diens neus wegreed? En wie kijkt er niet met een schuin oog naar degene die voor de kassa besluit van rij te veranderen – om vervolgens inwendig te grinniken als het ineens opschiet in de rij die hij net heeft verlaten?
Maar wat is leedvermaak eigenlijk? In welke situaties doet het zich voor? En waarom verkneukelen wij ons over het leed van een ander?
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 11/2011, in de winkel van 23 september tot en met 20 oktober. De tekst werd geschreven door Iris Dijkstra.
Meer informatie:
- Marjolein van der Kolk: Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? (PDF)
- Trouw: Het succes van leedvermaak-tv
- VDAB: Leedvermaak
Beeld: Shutterstock