Als er grote aantallen mensen bij elkaar zijn, kunnen er grote rampen gebeuren. Maar het detecteren, monitoren en reguleren van menigtes krijgt steeds meer aandacht. En een Nederlandse vinding gaat daarbij helpen.
Op 24 juli 2010 probeerden volgens een ruwe schatting 1,4 miljoen bezoekers het festivalterrein van de Love Parade in het Duitse Duisburg te betreden. De organisatie van het dance event had rekening gehouden met een maximum van 800.000 festivalgangers. Toen in de toegangstunnel tot het terrein de capaciteit werd overschreden, ontstond er paniek. In het gedrang werden 21 bezoekers doodgedrukt, meer dan 500 mensen raakten gewond.
Incidenten als deze staan niet op zichzelf. Tijdens het muziekfestival Pukkelpop 2011 vielen er vijf doden toen een onverwacht noodweer tot chaos leidde en een tent instortte. Genoeg redenen voor organisatoren van grootschalige evenementen om naar steeds verfijndere veiligheidsmaatregelen te grijpen.
Een daarvan komt uit Nederland. Het BlueMark-navigatiesysteem detecteert en registreert menselijke bewegingen en kan daarmee in een vroeg stadium aangeven of er sprake is van een onveilige situatie. Het gebruikt daarvoor een zeer hedendaagse bron: het wifisignaal van smartphones.
Dit is het begin van een artikel uit KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.
Tekst: Mark van den Tempel
Beeld: AFP/ANP