MRI-scanners worden gebruikt om mensen laagje voor laagje ‘af te pellen’ en hun binnenste te bestuderen. Maar dat kan natuurlijk ook met groente en fruit. Leg het in de MRI en vergaap je aan oude bekenden uit de keuken.
Boven dit bericht zie je een kwetsbare publiekslieveling: de banaan. Qua totale waarde is dit het belangrijkste fruit ter wereld. Ongeveer de helft van alle landen produceert hem en hij wordt overal gegeten. De gele banaan zonder zaadjes zoals wij die rauw eten is de Cavendish, en die heeft een groot inteeltprobleem. Alle Cavendish-bananen zijn namelijk genetisch identiek, wat ze erg kwetsbaar maakt voor ziektes. Halverwege de vorige eeuw hebben we vanwege een grote plaag al afscheid moeten nemen van de Big Mike-banaan, maar toen kwam de Cavendish als redder in nood. De vraag is welke opvolger we voor hém hebben als het weer misgaat…
Op de bovenstaande scan zie je een vrucht met een identiteitsprobleem: de ugli. Hij is inderdaad niet moeders mooiste, maar dit gebeurt er nu eenmaal als je een grapefruit, een sinaasappel en een mandarijn kruist.
Nooit aan gedacht om distels te eten? Think again! Artisjokken zijn toch echt de onvolgroeide bloemen van deze verder erg oneetbare plant. Hun prikkelbare achtergrond is nog terug te vinden in de doorntjes op de bladeren, maar voor het beste stukje moet je in het hart zijn (rond de dikke witte lijn). Daar bevinden zich de knoppen van de prachtige blauw-paarse bloemen, en die moet je eten voordat ze in bloei staan.
Scans van deze vrucht én andere fruitsoorten vind je in het artikel ‘Onder de schil’, in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.
Op het blog Inside Insides van Andy Ellison vind je meer MRI-scans van groente en fruit, inclusief filmpjes en interactieve 3D-beelden.
Beeld: Andy Ellison/CBI BUMC