Het Naturalis Biodiversity Center heeft na een recente fusie ruwweg 37 miljoen objecten in beheer: van opgespeld kevertje tot walvissenskelet. Zonde, vond KIJK, dat je als bezoeker van die trotse, geconserveerde beestenboel maar een fractie te zien krijgt. Een eerbetoon achter de schermen.
Toen het Leidse museum Naturalis onlangs fuseerde met het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium tot het Naturalis Biodiversity Center, kreeg het in één klap een drie keer zo grote collectie. Veel van de geconserveerde dieren, planten en stenen zijn te kostbaar of kwetsbaar om ten toon te stellen. In de twintig verdiepingen hoge collectietoren worden ze bewaard bij een temperatuur van 17 graden. KIJK kreeg een exclusieve rondleiding met tekst en uitleg. Een greep uit de foto’s die we schoten.
Deze blauwbok is al honderden jaren uitgestorven; in de hele wereld zijn er maar vier opgezette exemplaren van het dier. Het Naturalis Biodiversity Center heeft er een van in zijn collectie.
De laatste quagga overleed in dierentuin Artis. Na de fusie met het Zoölogisch Museum Amsterdam heeft het Naturalis Biodiversity Center een aantal opgezette quagga's in bezit, waarvan er een op deze foto is te zien (het gestreepte dier vooraan).
De Leidse en Amsterdamse insectenverzameling bestaat uit 13 miljoen exemplaren. Dat vereist wat extra voorzorgsmaatregelen: een zoogdieronderzoeker die zijn opgezette ijsbeer op de verkeerde plek terugzet, vindt hem nog wel terug, maar een vlinder in de verkeerde la is vermoedelijk voor eeuwig verloren.
De conservator vissen van het Naturalis Biodiversity Center toont een haai die op sterk water wordt bewaard. Op het etiket rond de staart van het dier staat niet alleen welke soort het is, maar ook waar en wanneer het is gevangen.
Dit is het enige opgezette exemplaar ter wereld van de Tahiti-strandloper. Het, toegegeven, niet heel spectaculair ogende vogeltje werd door ontdekkingsreiziger kapitein James Cook meegenomen van het eiland Tahiti en is daarna uitgestorven.
In KIJK 13/2012 vind je meer foto’s van de enorme collectie van het Naturalis Biodiversity Center! Dit nummer ligt in de winkel van 15 november tot en met 13 december.
Het publieke deel van de Naturalis Biodiversity Center-collectie is te bekijken in het museum te Leiden, adres Darwinweg 2. Hier zijn ook onder meer onderzoekers aan het werk te zien en op woensdagen en de meeste zaterdagen live preparaties bij te wonen.
Beeld: Goffe Struiksma