Volgens Freud werden geestesziekten veroorzaakt door verkeerde opvoeding. Een kleine eeuw later kregen verkeerde genen de schuld. Maar nu is er een nieuw inzicht: opvallend vaak lijken psychische aandoeningen samen te gaan met een verstoord immuunsysteem. Zitten we straks aan de antibiotica tegen schizofrenie?
Luuk vertrekt elke dag op tijd naar zijn werk. ’s Avonds komt hij thuis in zijn nette appartement. Naast hem woont Koert. Zijn woning is een puinhoop. Hij is er van overtuigd dat de CIA hem dag en nacht in de gaten houdt. Op straat kijkt hij steeds om zich heen, want iedereen heeft het over hem. Denkt hij.
Luuk is gezond, Koert lijdt waarschijnlijk aan schizofrenie. Ergens in de hersenen van Luuk en Koert moet een cruciaal verschil zitten. Maar waar? En hoe komt dat?
Onderzoekers worstelen al heel lang met deze vragen. Vroeger kreeg de opvoeding de schuld als kinderen geestelijk niet goed spoorden. De laatste jaren wordt er vooral gekeken naar genen – veel psychische aandoeningen komen in bepaalde families immers vaker voor dan in andere. Maar aan deze twee usual suspects, omgeving en genen, is sinds kort een opmerkelijke derde toegevoegd: ons eigen immuunsysteem.
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 1/2011, in de winkel van 17 december 2010 tot en met 13 januari 2011. De tekst werd geschreven door Raymon Heemskerk.
Meer informatie: