Bijna een derde van je leven breng je slapend door. Toch weten veel mensen maar weinig over hun snurkende staat van zijn. En dat moet veranderen, vindt de Britse psycholoog Richard Wiseman. KIJK sprak met hem.
KIJK: U stelt dat slaapproblemen urgenter zijn dan ooit. Waarom?
“Ik denk dat onze huidige technologieën daar een grote rol in spelen. Vroeger was het logisch om ’s nachts te slapen, want dat was de tijd waarin er toch niets gebeurde. Maar met gadgets en 24-uursmedia is dat drastisch veranderd, want je kunt altijd wel iets beleven. Een tweede, concreter gevaar van smartphones en tablets vormen de schermen: die stralen licht in het blauwe spectrum uit, en dat remt de productie van het slaaphormoon melatonine. Je zult waarschijnlijk een stuk beter slapen als je de brightness van je toestellen verlaagt en minimaal een uur voordat je naar bed gaat niet meer op zulke schermen kijkt. Ook moet je eigenlijk geen apparaten op je nachtkastje leggen, want als je dan ’s nachts wakker wordt, zul je toch even kijken hoe laat het is – en meteen snel je mails of je sociale media checken. Je moet weten dat tien minuten kijken naar een smartphonescherm ongeveer gelijkstaat aan twee uur wandelen in vol zonlicht. Stel je dat voor: mensen gaan twee uur lang overdag buiten lopen en vragen zich dan af waarom ze niet direct daarna kunnen slapen!”
Wel curieus dan dat uitgerekend u hebt meegewerkt aan een slaapapp…
“Haha, een paar jaar geleden heb ik inderdaad de iPhone-app Dream:ON gelanceerd. Die is bedoeld om mensen te helpen hun dromen te beïnvloeden. Gebruikers kunnen aangeven wat voor soort droom ze willen hebben – bijvoorbeeld over een wandeling door een rustige tuin of over een ritje in een ruimtevoertuig – en ’s nachts speelt de app een zachte soundscape die deze droom helpt op te wekken. Belangrijk is dat Dream:ON is gericht op het verbeteren van dromen, niet op het verbeteren van slaap. Ik vermoed dat mensen die actief hun dromen willen sturen in het algemeen geen problemen hebben om in slaap te komen. Maar inderdaad: mensen die wél slaapproblemen hebben, kunnen de app misschien beter niet gebruiken.”
Onderzoek liet zien: als mensen hun dromen kunnen bepalen, kiezen ze meestal voor vliegen of vrijen.
“Ja! En het is eigenlijk nóg sterker: het blijkt dat vrouwen doorgaans kiezen voor dromen over vliegen en dromen over vriendschap, terwijl mannen inderdaad vaak gaan voor dromen over vliegen en dromen over vrijen. Het is een typisch voorbeeld van onderzoek waarvan je de resultaten misschien wel kon verwachten, maar dat toch moest worden uitgevoerd om het echt zeker te weten, haha!”
Dit is een fragment van een interview, te vinden in KIJK 6/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 21 mei tot en met 10 juni.
Wiseman doet naast slaaponderzoek ook allerlei leuke trucjes. Zie de twee filmpjes hieronder.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tekst: Rik Peters
Beeld: Hollandse Hoogte