Sexy spionnen uit Rusland, wetenschappelijke infiltranten uit China en duistere afluisterpraktijken van… nou ja, zo’n beetje elk land. Nee, dit gaat niet over een James Bondfilm, maar over de alledaagse praktijk in Nederland. Er valt hier meer te halen dan wij ons realiseren, aldus de AIVD.
Nederland is niet in oorlog, heeft geen grote politieke vijanden en is op wereldniveau maar een bescheiden speler. Kortom: spionage op grote schaal verwacht je hier niet zo snel. Maar de waarheid is anders. “Iedereen weet wat het oudste beroep ter wereld is. Nou, een spion heeft het één na oudste beroep ter wereld. Spionage is van alle tijden en ook nu een daily business.”
Marc Kuipers, waarnemend plaatsvervangend hoofd van de AIVD, draait er niet omheen. Inlichtingen- en veiligheidsdienstenexpert van de Universiteit van Amsterdam Ben de Jong spreekt dezelfde taal. “Nederland onderschat zichzelf. Men denkt dat wij op mondiaal niveau niets voorstellen, maar wij hebben echt wel wat waardevolle informatie waarin bijvoorbeeld de Chinezen en de Russen bijzonder geïnteresseerd zijn, en waar ze actief achteraan zitten.”
Volgens de AIVD zijn China en Rusland verreweg de actiefste spionerende mogendheden in ons land. Maar ook onze trouwe politieke bondgenoten graven weleens naar informatie die Nederland liever voor zichzelf houdt.
Dit is het begin van een artikel uit KIJK 1/2012, in de winkel van 16 december 2011 tot en met 12 januari 2012.
Beeld: Shutterstock