In het hart van de zon is het zo’n 15 miljoen graden en net na de oerknal was het nog vele malen warmer. Hier een lijstje met nog meer extreem hete temperaturen.
Ons leven speelt zich grotendeels af tussen 0 en 30 graden Celsius. Maar het kan natuurlijk veel heter. Hieronder een lijstje met de hoogste temperaturen die op verschillende plaatsen werden bereikt.
- Op 10 juli 1913 bereikte het kwik bij de Greenland Ranch in de Amerikaanse Death Valley 56,7 graden Celsius; de hoogte buitentemperatuur ooit op aarde gemeten.
- De hoogste temperatuur die in het lab werd opgewekt bedraagt 5,5 biljoen graden. Dit gebeurde in de deeltjesversneller LHC, toen die in 2012 loodionen op elkaar liet botsen.
- De heetste plek in het zonnestelsel (aardse experimenten uitgezonderd) is het hart van de zon. Daar is het zo’n 15 miljoen graden.
- Dat is echter nog niets in vergelijking met de temperaturen die sommige explosies in het heelal weten te bereiken. Naar schatting halen bepaalde gammaflitsen, die vermoedelijk de geboorte van een zwart gat markeren, temperaturen in de orde van biljoenen graden.
- Voor nog hogere temperaturen moet je terug in de tijd. Hoe dichter bij de oerknal je komt, hoe heter het wordt. Bij temperaturen boven de 10³² graden, de zogenoemde Plancktemperatuur, zouden de huidige natuurwetten echter niet meer werken; dan wordt het lastig hier iets zinnigs over te zeggen.
Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… temperatuur’, te vinden in KIJK 11/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 18 september tot en met 15 oktober.
Meer informatie:
- KIJK – Death Valley krijgt record hoogste temperatuur
- About education – What is the difference between Celsius and Centigrade?
- Wikipedia – Hyperthermie
- Wikipedia – Hypothermie
- Livescience – Heat waves and cold snaps kill 2000 each year in US
- Wikipedia – Thermofiel
Beeld: 123rf