De grootste ramp met vuurwerk in Nederland vond plaats in Enschede in 2000. Op 13 mei van dat jaar brak er brand uit in een opslagruimte van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.
In totaal ging er 900 kilogram aan vuurwerk de lucht in. De ontploffingen kostten aan 23 mensen het leven en er vielen tweehonderd gewonden. Verder werden tweehonderd woningen compleet vernield.
De hevigheid van de explosie leidde tot wilde theorieën over de oorzaak. Zo beweerden sommige getuigen dat er in de opslagruimte illegale landmijnen lagen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de heftige ontploffing waarschijnlijk een gevolg was van ijsfonteintjes, een type vuurwerk dat door restaurants wordt gebruikt om ijs en taart mee te versieren. Het bestaat voor 90 procent uit zogenoemd rookzwak buskruit (nitrocellulose). Dit type buskruit is in combinatie met zwaarder vuurwerk extreem explosief.
Dit is een fragment van de rubriek ‘In vijf minuten… vuurwerk ’, geschreven door Dennis Rijnvis en te vinden in KIJK 1/2011. Dit nummer ligt in de winkel van 17 december 2010 tot en met 13 januari 2011.
Meer informatie:
- How Stuff Works: Fireworks
- Elsevier: Vuurwerkramp Enschede veroorzaakt door ijsfonteintjes
- MSNBC: The scientific flash behind fireworks
Beeld: ANP